BAĞIRSAK HASTALIKLARI
- CROHN: Sindirim Sisteminin Sessiz Tehdidi. Ağızdan anüse kadar sindirim sisteminin herhangi bir kısmını etkileyebilen Crohn hastalığı, en sık ince bağırsağın son kısmında görülür. Genellikle karın ağrısı ve kronik ishalle belirti veren bu hastalık, eklem, göz, anal bölge ve ciltte de belirtiler gösterebilir. Hastalar genellikle kilo kaybı, gelişim geriliği, anemi ve vitamin eksiklikleri yaşar. Tanı endoskopik yöntemlerle konulmakta olup, kan testleri ve görüntüleme yöntemleri ile desteklenir. Tedavi, hastalığın yerleşim yerine ve şekline göre ilaçlar veya cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilir.
-İSHAL: Sık ve sulu dışkılama ile karakterize bir sindirim sistemi sorunudur. Dışkı kanlı, mukuslu, su gibi veya yağlı olabilir.
ÜLSERATİF KOLİT: Kalın bağırsağın kronik iltihabi hastalığı olan Ülseratif Kolit, genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve bağışıklık sisteminin uygunsuz çalışması nedeniyle ortaya çıkabilir. Genellikle genç erişkinlerde görülür ve alevlenme - düzelme dönemleri ile seyreder. Hastalığın belirtileri arasında kanlı dışkılama, karın ağrısı, ateş, bulantı, kusma ve kilo kaybı bulunur. Bazı hastalarda eklem, göz ve deri gibi ek sistem tutulumları da görülebilir.
-KABIZLIK: Kabızlık farklı şekillerde tarif edilebilir. Kimi günlerce dışkılayamamayı, kimisi ise günlük dışkılama sırasında zorlanmayı kabızlık olarak algılar. Tanımlamamıza göre, haftada 3’ten az, sert veya topaklı dışkılamak kabızlık olarak kabul edilir. Öncelikle, kabızlığın sebepleri araştırılmalıdır: hastalıklar, ilaçlar gibi faktörler dışlanmalı. Gerekirse kolonoskopi veya anal manometre gibi incelemeler yapılabilir. Kabızlık konusunda çözüme odaklanmalıyız.
-İRRRİTABL BAĞIRSAK SENDROMU: İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS), kalın bağırsağın organik olmayan bir problemidir ve hassas bağırsak sendromu veya spastik kolon olarak da bilinir. Toplumun yaklaşık %15’ini etkileyen bu durum, karın ağrısı, şişkinlik, gaz, kabızlık, ishal veya her ikisinin bir arada olduğu semptomlarla kendini gösterir.
-SİBO: İnce bağırsakta anormal bakteri artışıyla ortaya çıkan SIBO, sindirim sistemi motilitesinin yavaşladığı durumlarda, özellikle ameliyat veya diyabet sonrası görülebilir. Şişkinlik, ishal, karın ağrısı ve pis kokulu gaz gibi belirtiler yaygındır.
-ÇÖLYAK: Gluten içeren gıdalara karşı hassasiyettir. Glutenin içerdiği gliadin buğday, arpa ve çavdarda bazı kişilerde ince bağırsak hasarına yol açar. Belirtileri; Kilo alamama, kronik ishal, şişkinlik, cilt lezyonları, anemi, yorgunluk, kemik zayıflığı, depresyon.
-LAKTOZ İNTOLERNASI: Laktoz intoleransı, toplumun %65-70’inde görülen yaygın bir durumdur. Bu durum, laktaz enziminin azalması veya kaybolması nedeniyle laktozun sindirilememesiyle ortaya çıkar. Bu da, bağırsaklarda laktozun fermente edilmesi sonucu aşırı gaz üretimine, karın ağrısı, ishal ve şişkinlik gibi rahatsızlıklara yol açar.
-KOLON KANSERİ: Kolon kanseri, önlenebilir kanserler arasında olup, dünyada en sık görülen 3. kanser türüdür. Genellikle polipler üzerinden gelişen kolon kanseri, poliplerin kolonoskopi ile erken teşhis edilip çıkarılması sayesinde önlenebilir. Dünya Sağlık Örgütü, 45 yaş üstü herkese düzenli olarak kolonoskopi yaptırmalarını tavsiye ediyor.
-KOLONUN DİVERTİKÜLER HASTALIĞI: Divertikül, bağırsakların dışarıya doğru parmak şeklinde çıkıntı yapmasıdır ve genellikle ileri yaşlarda, kolonun son kısmında görülür. Kırmızı et ve yağ tüketimi fazla,
DR ZUHAL ÇALIŞKAN