KARACİĞER HASTALIKLARI
-CİLBERT: Gilbert sendromu, genetik bir mutasyon sonucunda karaciğerin bilirubin pigmentini işleyememesi durumudur. Hastalar genellikle gözlerde ve ciltte sararma ile başvururlar. Stres, uzun süreli açlık ve uykusuzluk gibi faktörler sarılığı artırabilir.
-KARACİĞER TESTLERİNDEKİ BOZUKLUK: Karaciğer testlerinde yükseklik birçok nedenden kaynaklanabilir; sık kullanılan bir ağrı kesici ya da bitkisel ürün bile etki edebilir. Öncelikle ayrıntılı bir muayene şart. Sebebe yönelik tedaviyle, bazen ilaçları bırakmak ya da kilo vermek yeterli olabilir. Ancak ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini de unutmayın, doktorunuza mutlaka danışın
-KARACİĞER YAĞLANMASI: Karaciğer yağlanması, karaciğerde yağ hücrelerinin artması ile ortaya çıkar. Obezite, diyabet, hiperlipidemi ve insülin direnci gibi durumlar bu hastalığa eşlik edebilir. Dikkat: Yağlanmaya karaciğer iltihabı da eşlik ettiğinde, NEŞ (Non-Alcoholic Steatohepatitis) olarak bilinen durum ortaya çıkar. Bu, siroz ve karaciğer kanserinin en sık nedenlerinden biridir.
-SARILIK: Sarılık Nedir? Sebepleri Nelerdir? Sarılık, kanda biriken sarı-turuncu bir madde olan bilirubinin cildin, mukozaların ve göz beyazlarının sarımsı renge dönmesidir. Sarılık bir hastalık değil, bir bulgudur. Peki, sarılığa ne sebep olur. Genellikle karaciğer, safra kesesi veya pankreas ile ilgili olan sarılık, fazla bilirubinin vücutta birikmesi sonucunda ortaya çıkar. Erişkinlerde Sarılık Sebepleri; Safra kesesi hastalıkları, hepatitler, aşırı alkol tüketimi, bazı ilaçların yan etkisi, pankreas tümörü karaciğer sirozu, hemolitik anemiler, gilbert sendromu.