MİDE HASTALIKLARI
-MİDE AĞRISI: Mide ağrısı sık gördüğümüz bir şikayettir. Ağrı sırta vuruyor mu? Açken mi yoksa tokken mi oluyor? Bulantı kusma mevcut mu? Kilo kaybı yada iştahsızlık var mı? Şişkinlik, geğirme yada gaz eşlik ediyor mu? Değerlendirmemiz gerekir. Detaylı muayeneden sonra gerekli olan tahlil, ultrason gibi inceleme yapılmalı, endoskopi ile kesin tanı konulmalıdır.
-MİDE KANSERİ: Mide kanseri, dünya genelinde en sık görülen 4. kanser türüdür. 40 yaş üstü bireylerde yemeklerden sonra şişkinlik, tokluk hissi, hazımsızlık, mide ağrısı, çabuk doyma, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi belirtiler önemsenmelidir. Risk Faktörleri; Sigara ve alkol kullanımı, ileri yaş , obezite, helikobakter pylori enfeksiyonu, mangalda pişmiş etler, tütsülenmiş ve aşırı tuzlu gıdalar, ailede mide kanseri öyküsü, mide kanseri erkeklerde daha sık görülmekte olup, erken teşhis için endoskopik işlemler oldukça önemlidir.
-BULANTI-KUSMA: Mide Bulantısı ve Kusma Mide bulantısı, genellikle kusmanın ilk aşamasıdır ve mide bölgesinde rahatsızlık verici bir histir. Kusma, istemli ya da istemsiz bir şekilde mide içeriğinin ağız yoluyla dışarı atılmasıdır. Bulantı ve kusmanın sebepleri arasında enfeksiyonlar, gıda zehirlenmesi, stres, migren, gebelik, iç kulak sorunları, aşırı alkol tüketimi, mide-barsak tıkanıklıkları, apandisit, kolesistit, reflü, beyin tümörleri veya hasarları, psikolojik hastalıklar ve bazı ilaçlar yer alır.
-ÜLSER: Mide ülseri belirtileri: Şiddetli, özellikle açlıkta ortaya çıkan sırta vuran mide ağrısı, anemi veya kilo kaybıyla birlikte olabilir. Tedavi için doktora başvurun ve risk faktörlerini kontrol edin: Aspirin, ağrı kesiciler, sigara, alkol ve Helikobakter pylori gibi faktörler ülser riskini artırabilir.